Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan (Saha) Cumhuriyeti'nde yaşayan Aman Odun, gezdiği ülkelerde geleneksel Türk müziğini tanıtıyor.

Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan (Saha) Cumhuriyeti'nde yaşayan 29 yaşındaki Aman Odun, gezdiği*ülkelerde*geleneksel*Türk*müziğini*tanıtıy or.Türk*kültürünü tanıtmak amacıyla iki yıl önce*ülkesinden bisikletiyle dünya turuna çıkan Aman Odun'un yeni durağı*Türkiye oldu.Yaklaşık bir aydır*Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerini gezen Odun, bulunduğu yerlerin işlek caddelerinde*geleneksel*Türk*çalgıları dombra ve temir komuz ile müzik yapıyor, kendine has yorumuyla gırtlaktan söylediği şarkılarla da beğeni topluyor.

İstanbul, Ankara ve Muğla'dan sonra Antalya'ya gelen Odun, Manavgat ilçesinde tarihi Sarı Köprü'de*geleneksel*enstrümanlarıyla müzik ziyafeti sunuyor.

Aman Odun, geleneksel*Türk*müziğini*tanıtmak için iki yıl önce ailesinin yanından ayrılarak bisikletiyle yola çıktığını anlattı.Rusya içindeki*Türk*özerk bölgelerinden başladığı gezisine Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan,*Türkmenistan gibi*ülkeleri eklediğini aktaran Aman, "Daha sonra*Türk*müzik kültürünü tanıtmak için Moğolistan, Çin, Güney Kore, Vietnam, Tayland, Kamboçya, Malezya, Endonezya, Singapur ve Belarus gibi*ülkelere gittim" dedi.

Son olarak*Türkiye'ye geldiğini ifade eden Odun, 14*ülkeyi gezdiğini ve 13 bin 300 kilometre katettiğini söyledi.*Türk*toplulukları içinde*Türkiye'ye en uzak bölgede yaşadığını dile getiren müzisyen, Anadolu'da bulunmaktan büyük heyecan duyduğunu kaydetti.

Çocukluğundan beri müzikle uğraştığını ve müziği çok sevdiğini belirten Odun, şunları anlattı:"Özellikle*geleneksel*Türk, Kazak, Kırgız, Moğol ve Şaman müzikleriyle ilgileniyorum. Profesyonel değilim ama bu müzikleri*geleneksel*müzik aletleriyle çalıyorum. Eski*Türk*kültürünü tanıtmayı seviyorum.*Geleneksel*Türk*çalgısı temir komuz ile çaldığım ve gırtlaktan söylediğim kömeyi (hömey) özelikle çok ilginç buluyorlar. Kullandığım enstrümanları soruyorlar.*Türkiye'de gezdiğim şehirlerde ilgiyle karşılaşıyorum. Dombra ile başlayıp Kazak, Moğol ve Şaman müzikleri söylüyorum. İnsanlar hemen toplanıp dikkatle dinliyorlar."

Gezisinde genellikle çadır ve camilerde konakladığını,*Türk*insanının kendisine yardımcı olduğunu dile getiren Odun, bundan sonra Afrika*ülkelerine gitmeyi planlandığını sözlerine ekledi.
NTV Gündem