Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Haziran 2023, 20:52   #1
eXaLaNCe
Konular: 4348
Web Site: mIRCForumlari
Alınan Beğeni: 63
Beğendikleri: 77
@eXaLaNCe
Standart İkincil Piyasa Nedir?

İkincil piyasa, yatırımcıların halihazırda sahip oldukları menkul kıymetleri alıp sattıkları yerdir. İkincil piyasa işlemleri, yalnızca söz konusu menkul kıymetleri orijinal olarak oluşturan işlemden bir adım sonraki işlem oldukları için ikincil olarak adlandırılır. Yani ikincil piyasada bir alım-satım döngüsü söz konusudur.Bu piyasadaki alım-satım, üçüncü şahıslar tarafından gerçekleştirilir. Artık bir menkul kıymeti birincil piyasada arz etmiş şirketin o menkul kıymet ile bir alakası kalmamış olur.

İkincil piyasanın olumlu etkilerinden biri, içeride gerçekleşen tüm alım-satım işlemleri ile arz-talep oluşturmasıdır. Bu durum ise birincil piyasaya yansıyarak oradaki hareketliliği arttırır. Talep artmış olduğu için birincil piyasada satılan menkul kıymetler de önem kazanmış olur.

Bir satıcıya karşılık, ikincil piyasada birden fazla alıcı bulunur. Yatırımcılar, herhangi bir dış müdahale ya da aracı olmaksızın menkul kıymetleri burada satarlar. Bir mal, hisse ya da senet burada bir yatırımcıdan diğerine geçmiş olur. Bu doğrultuda, bu amaca hizmet eden her işlem ikincil piyasa işlemleri kategorisine girecektir.