Tümörler
Anorektal hastalıklardaki kanserlerden en sık rektum tümörlerine rastlanılır. Hastalar genelde makatta kanama şikayetleriyle doktora başvurur. İlk teşhis muayeneyle konur. Parmakla yapılan dijital muayenede kitle saptanabilir. Sonrasında kolonoskopi, biyopsi, torakal ve abdominal bilgisayarlı tomografi ile evreleme yapılır. Pelvik MR ve endoanal ultrasonla elde edilen kitlenin büyüklüğü, rektum duvarındaki katları, etrafındaki lenf düğümlerinin pozitif olup olmadığı gibi bilgiler ışığında hastalığın evrelemesi yapılır. Tedaviye onkoloji uzmanlarıyla birlikte karar verilir. Rektum tümörlerine ilk aşamada genelde kemoradyoterapi yapılır. Yaklaşık 6-8 hafta süren bu tedavi, bazen 3 aya kadar uzayabilir. Tedavinin ardından belli bir dönem içinde laparoskopik cerrahi, laparoskopik rektum rezeksiyonları gibi ameliyatlar uygulanır. Sonrasında hastalar onkoloji bölümünde kemoterapi tedavilerini alarak devamında cerrahi, onkoloji ve gastroenteroloji uzmanları hastayı multidisipliner yaklaşımla ortaklaşa takip eder.

Kabuk yaraya sadık değil...
|