mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com
mircforumlari

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 21 Mart 2023, 10:31   #1
Çevrimdışı
mIRCForumlari.Net
Üyelik tarihi: 01 Mart 2023
Konular: 818
Mesajlar: 1.471
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Alınan Beğeni: 838
Beğendikleri: 355
@Arthur
Standart Mızraklı Nane, Özellikleri ve Kullanımı

Mızraklı nane (Mentha spicata, ve Mentha viridis), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tıbbi faydaları en fazla olan bir nane türlerinden biri.

Balkan Yarımadası'na ve Türkiye'ye özgü bir nane türüdür. Avrupa ve Asya'da (Orta Doğu, Himalayalar, Çin vb.), Kuzey ve Batı Afrika, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde ve çeşitli okyanus adalarında doğallaştırılmıştır. Nane'nin iki alt türü vardır: Mentha spicata (türlerin çoğu) ve Mentha spicata condensata (Briq.) Greuter & Burdet (Akdeniz bölgesi, Yeni Zelanda'da doğallaştırılmıştır).

Kullanımı
Nane, köksap, değişken tüylü sapları ve bitki örtüsü ile 30–100 cm boyunda yetişen çok yıllık bir otsu bitkidir. Popo yapraklar 5–9 cm uzunluğunda ve 1.5–3 cm genişliğinde olup tırtıklı bir kenar boşluğa sahiptir. Kök kare şeklindedir. Nane otu ailesinin bir markasıdır. Nane, her biri pembe veya beyaz renkli, 2,5–3 mm uzunluğunda ve geniş olan ince çivilerde çiçekler üretir. Nane bitkisi, temmuz ayından eylül ayına kadar çiçek açar ve sırasıyla 37–42 mm ve 0.62-0.90 mm arasında değişen nispeten büyük polen taneleri ve tohumları vardır. Nane içeren melezler, Menthax piperita (bahçe nanesi; Mentha aquatica ile melez), Menthax gracilis (su nanesi ve zencefilli nane karışımı), Mentha × villosa (elma nanesi, kokulu nane ile melez) ve başkalarıdır.

Nane, nane yağı denilen aromatik yağı için kullanılır. Nane yağında en bol bulunan bileşik, naneye kendine has kokusunu veren R - (-) - kardonudur. Nane yağı da önemli miktarda limonen, dihidrokarbon ve 1,8-sineol içerir. Nane yağının aksine, nane yağı asgari miktarda mentol ve menton içerir. Diş macunu ve şekerlemeler için bir tatlandırıcı olarak kullanılır ve bazen şampuanlara ve sabunlara eklenir.




Bilmiyorsa ne istediğini , hem seni ziyan eder hem kendini. Dibini görmediğin suya dalmadığın gibi , emin olmadığın sevgiye de teslim etme kendini.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
kullanımı, mızraklı, nane, özellikleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler