mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com
mircforumlari

Kullanıcı Etiket Listesi

Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 2 gönderen Arthur

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 20 Mart 2023, 10:59   #1
Çevrimdışı
mIRCForumlari.Net
Üyelik tarihi: 01 Mart 2023
Konular: 818
Mesajlar: 1.471
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Alınan Beğeni: 838
Beğendikleri: 355
@Arthur
Standart Yağmur Kokusu: Petrikor




Petrikor yağmur sonrasında duyulan yağmur kokusu veya toprak kokusu olarak isimlendirilen kokuya denir. Bu kelime Antik Yunanca "petros" (taş) ve "ichor" (Tanrı kanı) sözcüklerinden türetilmiştir. Petrikor hemen hemen tüm insanlar tarafından taze, ferah ve güzel bir koku olarak tanımlanır. Bu özelliği ile diğer bütün kokulardan ayrılır.

1960'larda Avustralyalı iki araştırmacı bu kokuyu araştırmaya başladı ve sonunda petrikorun temel bileşenlerini belirlediler. Araştırmacılar temel bileşenlerin yağ asitleri ve Geosmin adı verilen bileşik olduğunu buldular. Ayrıca kil, toprak ve kayalardan bu bileşenlerin zengin olduğu sarı renkli bir yağ çıkarmayı da başardılar.

Petrikorun temel bileşenleri bitki ve bazı mikroorganizmlar tarafından üretilmektedir. Her ne kadar temel bileşenlerden biri olan yağ asitleri keskin bir kokusu sahip olmasa da yağmur ile beraber daha güçlü kokuya sahip moleküllere dönüşmektedirler. Petrikorun diğer bileşeni olan Geosmin ise öyle güçlü bir kokuya sahiptir ki insan burnu bir trilyon hava molekülündeki bir kaç geosmin molekülünün kokusunu algılayabilir.

Petrikorun bileşenleri sadece uzun kuraklık dönemlerinde bitki ve bakteriler tarafından üretilerek toprağa salınır. Bu nedenle petrikor yazın ortasında veya sonbaharın başında yağan yağmurlar sonrasında güçlü şekilde algılanabilir.

Petrikor hakkında bir türlü çözülemeyen soru yağmurdan sonra moleküllerin topraktan burnumuza nasıl ulaştığı sorusuydu. Fakat 2015 yılında MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) araştırmacıları son teknolojiden yararlanarak bu gizemi çözdü. Araştırmacılar toprağa düşen damlaların yüksek hızda görüntüsünü kaydetti. Sonuçta görüldü ki toprağa düşen damlanın bir kısmı topraktan geri sekerek mikro damlacıklar oluşturuyordu. Bu mikro damlacıklar petrikor bileşenlerini de içeriyordu. Ayrıca oluşan mikro damlacıklar aerosol (havada asılı halde kalabilen madde) özelliği göstermekteydi. Petrikor bileşenlerini taşıyan bu mikro damlacıklar rüzgar ile her yere ve nihayetinde burnumuzu kadar ulaşmaktaydı. Böylece gizem çözülmüş oldu. Araştırmalar mikro damlacıkların ancak hafif yağmurda oluştuğunu da gösterdi. Bu yüzden şiddetli yağmurda toprak kokusunu algılayamıyoruz.


RahmetLi ve Ekim bunu beğendiler.


Bilmiyorsa ne istediğini , hem seni ziyan eder hem kendini. Dibini görmediğin suya dalmadığın gibi , emin olmadığın sevgiye de teslim etme kendini.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
kokusu, petrikor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler