mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 15 Ağustos 2023, 08:58   #1
Çevrimdışı
Ra'
Üyelik tarihi: 09 Haziran 2023
Konular: 1289
Mesajlar: 1.528
Nerden: Aydın
Cinsiyet: Erkek
Web Site: mIRCForumlari
Alınan Beğeni: 125
Beğendikleri: 86
@Ra'
Standart NLP (Duyu Dil Programlama) Nedir?

Açılımı neuro–linguistique programlama olan, anlamı Duyu-Dil Programlama olan NLP nedir konulu yazımı yazmaya başlamadan önce konu üzerinde epey araştırma yapıp üzerinde düşündüm durdum.


Çok karmaşık bir beyin yapısını çözmeye imkan yoktur. Labirent misali içeriye girildikçe yeni keşifler, yeni yollar, yeni köşe başları çıkıyor. Hal böyle olunca nereden başlayıp nereye gidileceğini tespit edip yol haritası çizip iyi bir algoritma çıkartıp yola devam etmek gereği fikrini iyice benimsemiş oldum.

Bu konuda yıllarını vermiş, çeşitli çalışmalar yapmış uzmanları dinledim. Ve bilimsel anlamda bir uzman kadar yeterli olmadığımı söylemek istiyorum ki nöronlarıyla başı dertte olan birisi olarak onlara nasıl hükmettiğimin farkına varmış oldum araştırmalarım sonucu.

NLP kişilerin amaçlarına ulaşmaları için zihnin en iyi şekilde kullanmalarını sağlamayı hedefleyen psikolojik terapidir. Bu terapide zihnimizi kullanmayı, algılarımızı, alışkanlıklarımızı, bilinçdışı hareketlerimizi fark ederiz. Bu farkındalıkla beraber istemediğimiz durumları değiştirebilir veya önleyebiliriz.

Herkesin beyni farklı çalıştığından herkes aynı olaya aynı tepkiyi veremeyebilir. Empati anlayışı bu noktada filizlenir. Diğer bir ayrıntıda algı çeşitleri ve algı dereceleri kişinin aile yapısı, çevre faktörü ve kişisel gelişimine göre değişkenlik göstermektedir. Sözel zekası olan bir çocuğa matematiği zayıf diye kafası çalışmıyor muamelesi yapan bir toplumda yaşıyoruz ki yetenekler zihinle başlar. Başlangıç yerini bilmediğimiz için sonucu tutturamadığımızda aşikardır. Duygular herkeste aynı seyretmez. Kimi ağlar, kimi tepkisiz kalır, kimisi güler. Kişinin ne tepki vereceğini bazen kişi bile kestiremez. Öfke kontrolü dediğimiz olgu bu labirente çıkıyor.


NLP terapilerle mucizeler yaratmayı beklememek gerekir. Ama mucizelere ulaşmak imkansız değildir. NLP’ yi iyi anlayıp, doğru yer ve zamanda kullanmayı öğrenirsek yaşam kalitemizi artırabilmek kaçınılmazdır. Dinamit bir zihinle yaşam enerjimiz ve algılarımız daha kuvvetlenecektir.


Kişi yetenekleri doğrultusunda “başarabilirim” imajıyla harekete geçerse istediği her şeye ulaşabilir. Yetenek deyince aklıma görme engelli yazılım uzmanı Hasan Abi geldi. Görmeyen gözüne rağmen kod yazabilmesi NLP in ete kemiğe bürünmüş halidir. Aynı şekilde şu an çalıştığım şirkette otizmli Oğuzhan’ın insanlarla uyumlu şekilde çalışması, verilen işin yapılana kadar takip etmesi diğer bir örnektir.


“Zihnin iyiyi kötüyü algılamaz” demişti Nöroloğum bana. Zihin değişimi algılarmış. Alışa gelmiş hareketlere inat güncelleyebildiğimiz kadar güncellemek gerek zihni. Bilinçaltı tehlikeli olandır. Zihin her olayı bilinçaltına hapseder. İyi-kötü ayırt etmez. Bilinçaltı bizim evdeki bodrum gibidir. Kullandığımız-kullanmadığımız ne kadar gerekli-gereksiz bilgi varsa bilinçaltında toplanır. Bilinçaltında toplanan bu bilgiler zamanla davranışa yansıtılır. İşte bu sebeple bilinçaltı temizliği ruh ve beden sağlığı açısından önemlidir ki zihnin burada filtre görevi yapıyor olabilmesi için akıl devreye giriyor olması gerekir. İyi olan her şeyin fotoğrafını çekip, kötü olandan da ders çıkartıp öyle fotoğraflayabilirse bilinçaltını kötü anlarda doldurmayı engellemiş olabilir.

Sonuç olarak NLP’ in temeli zihni zinde tutmak olarak özetleyebilirim. Nasıl yapılır, teknikleri nelerdir gibi uzmanlık konularına ışık tutacak nitelikte olmadığım için bu kısmı işin uzmanlarına bırakarak kendimden yol almak istiyorum.

Herkes her şeyi yapmak zorunda değil. Fakat herkes istediği her şeyi yapabilir. Yeter ki istesin. Yeter ki çabalasın. Bu işin inanç boyutuyla alakalı bir algıdır. İnanan insan harekete geçer. Hareket eden insan yerinde saymaz.

İşin en doğrusu nefesin nispetince vaktin vardır. O vakti iyi değerlendirmek senin elindedir.

Rahman olan Allah, hiçbir emeği (O’na inanıp inanmadığına bakmaksızın) bu dünyada zayi etmez.

Özen Karaçakır

Dünyalite

Nefes ile Çakraları Arındırma Nasıl Yapılır?
Yüzyılın En Etkili 10 Spiritüel Kişisi
Farkındalık Oluşturan 13 Spiritüel Nefes ve Enerji Bilgisi



Kabuk yaraya sadık değil...
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
dil, duyu, nedir, nlp, programlama


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)