mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Ağaç Şeklinde Aç6Beğeni
  • 3 gönderen Arthur
  • 2 gönderen Ekim
  • 1 gönderen EfsaNe

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 06 Mart 2023, 10:50   #1
Çevrimdışı
mIRCForumlari.Net
Üyelik tarihi: 01 Mart 2023
Konular: 818
Mesajlar: 1.471
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Alınan Beğeni: 838
Beğendikleri: 355
@Arthur
Yağmurda karıncalara neden bir şey olmuyor?



Bir karıncayı alın, suyun içine batırın, saatlerce tutun ölmez. Sudan çıkardığınızda ölü gibi görünür ama birkaç saat içinde kendine gelir. Biz insanlar böyle suya batırılsak, nefes alamadığımız için oksijensizlikten ölürüz ama su karıncaların çok ince olan nefes tüplerinden içeri giremez. Karbondioksitten narkoz yemiş gibi olurlar. Tabii ki bu süre çok uzarsa onlar da ölürler ama dayanma süreleri inanılmazdır.

Ne var ki, karıncalar yağmur ve seller altında bu şekilde nefeslerini tutarak mücadele vermiyorlar. Yağmuru hissedince yuvalarına giriyorlar ve giriş yollarını tıkıyorlar. Ateş karıncası denilen bir türünde ise karıncalar birbirlerine tutunarak sel sularının üstünde yüzüyorlar. Bir yerde karaya vurup çıkıyorlar. Tabii kraliçe karınca ortada, yüksekte ve mümkün olduğunca kuru tutuluyor.

Karınca yuvaları inşaat tekniği olarak örnektirler. Yuvanın girişine bağlı ve buradaki suyu alıp başka tarafa verebilen birçok tünel daha inşa ederler. Bazıları ise yuvalarının üstünü öyle sağlam kapatırlar ki, sel sularının bir evin çatısının üstünden aşması gibi geçip giderler. Yine de bir aksilik olur, yuva su ile dolarsa, karıncalar çöp ve yaprak parçalarına veya yukarıda belirtildiği gibi birbirlerine tutunup yüzebilirler. Çok şiddetli yağmurdan sonra oluşan çamur tünellerini kapattığı zaman ise yuvalarını yeniden inşa etmek zorunda kalırlar.

Gündelik hayatta artık yaygın olarak kullanılan mikrodalga fırınların kapaklarında kaçak yapmamaları, insanlara zarar vermemeleri için özel tedbirler alınır. Ancak bir mikrodalga fırınına girmiş karıncaya, fırın çalıştığı sürece bir zarar gelmeyeceğini biliyor muydunuz? Mikrodalga fırınlarında ışın yoğunluğu bir noktaya göre ayarlıdır. Bu nokta hemen hemen fırının ortasıdır. Bu nedenle yiyecek, her tarafı eşit pissin diye ortada dönen bir tabla üzerine konulur.

Karıncalar fırında ışınların daha az yoğun olduğu bölgeleri hissederler. Zaten sıcak bölgelere girseler de, vücut yüzey alanlarının hacimlerine oranla yüksek olması nedeni ile ılık bölgeyi bulana kadar kendilerine zarar gelmez.



RahmetLi, EfsaNe ve AseL bunu beğendiler.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Mart 2023, 11:01   #2
Çevrimdışı
Üyelik tarihi: 24 Ocak 2023
Konular: 1085
Mesajlar: 1.847
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Kadın
Web Site: ForumTurk.ORG
Alınan Beğeni: 804
Beğendikleri: 625
@Ekim
Ruh Hali : : Ruhsuz
Standart Cevap: Yağmurda karıncalara neden bir şey olmuyor?

Ahhh bu karıncalar örnek alınasıcalar

EfsaNe ve Arthur bunu beğendiler.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 06 Mart 2023, 12:05   #3
Çevrimdışı
KaLpChat.Com
Üyelik tarihi: 11 Aralık 2022
Konular: 41
Mesajlar: 258
Nerden: Hatay
Cinsiyet: Erkek
Alınan Beğeni: 230
Beğendikleri: 509
@EfsaNe
Standart Cevap: Yağmurda karıncalara neden bir şey olmuyor?

emeğine saglık

AseL bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
karıncalara, neden, olmuyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)