mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen Arthur

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 08 Mart 2023, 10:25   #1
Çevrimiçi
mIRCForumlari.Net
Üyelik tarihi: 01 Mart 2023
Konular: 818
Mesajlar: 1.471
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Alınan Beğeni: 838
Beğendikleri: 355
@Arthur
Standart Floresan Lambayı kim buldu



ABD’nin Ohio eyaletinin Nela Park kentinde, General Electric Co. tarafından geliştirildi ve 1935 yılının Eylül ayında, Cincinnati’de yapılan Aydınlatma Mühendisliği Derneği’nin yıllık toplantısında tanıtıldı. 60 santim uzunluğunda, yeşil ışık veren tüp, “büyük umut vaat eden bir deneme” olarak kamuoyuna takdim edildi.

Bu tür lambaların ilk pratik kullanımı, 23 Kasım 1936 günü, ABD Patent Bürosu’nun yüzüncü yıldönümü nedeniyle Washington’ da verilen bir akşam yemeğinde, yemek salonunun aydınlatılmasıyla yapıldı, Floresan lambaları, 1 Nisan 1938’den itibaren hem General Electric, hem de Westingbouse firmaları tarafından piyasaya sunuldu. General Electric markalı floresanlar, üç ayrı güç ve boyda pazarlandı. 15, 20 ve 30 watt’ lık lambaların boyları 45, 60 ve 90 santim, fiyatları ise 1.5 ve 2 dolar arasında değişiyordu.

Floresan Ampul veya floresan tüp, elektriği kullanarak civa buharını tetikleyerek ışık elde eder. Floresan lambalar ev ve işyeri aydınlatmalarında Yoğun Floresan Lamba (Compact Fluorescent Lamp, CFL) şeklinde yoğun olarak kullanılmaktadır. CFL’ler, klasik tip akkor lambalara kıyasla enerji verimliliği başta olmak üzere çeşitli alanlarda başı çekmektedir.

Klasik tip akkor telli ampul, kullandığı elektriğin çok azıyla ışık üretiyor, aslında bu elektriğin %90’ını ısıya çeviriyor. CFL ise akkor telli ampulün ihtiyaç duyduğu enerjinin yaklaşık dörtte birini kullanırken dört katı fazla parlaklık etkisi yaratabiliyor.

2007 yılı öncesinde yapılmış başka bir araştırmaya göre akkor telli ampulün küresel ortalama parlaklık etkisi 23.7 lm/W olarak belirlenmiş. Buna karşın CFL, 50 ile 60 lm/W’lık parlaklık etkisiyle bu alanda kayda değer bir gelişme sağlıyor.


MeLeK bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
buldu, floresan, kim, lambayı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)