mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 18 Temmuz 2023, 20:13   #1
Çevrimdışı
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2023
Konular: 272
Mesajlar: 431
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Web Site: sohbete.net
Alınan Beğeni: 214
Beğendikleri: 364
@EmektaR
Ruh Hali : : Acimasiz
yeni 12 İmam Ne Demek, 12 İmam Kimdir

12 İmamlar veya 12 İmam kavramı şii (şia) mezhebinde olan bir kavramdır. Peygamber Efendimiz (Sav) vefat ettikten sonra halife seçiminde Müslümanlar en büyük ayrılığını yaşayarak, sunni ve şii olarak ayrılmıştı. Daha önceki yazılarımızda bunu detaylı anlatmıştık (bakınız: Sunni ve Şii). 12 İmam demek ise; Şii'lere göre Hz. Muhammed’in (Sav) vefatından sonra halife olarak tanıdıkları Hz. Ali (ra), oğulları Hasan ve Hüseyin ile birlikte dokuz torunu olan ve imam olarak kabul edilen kişilere oniki imamlar denir. Peki 12 imam kimdir, isimleri nelerdir.

Şiiler, Hz. Ali'yi (ra), iki oğlu ve torunlarını Allah’ın emri, Hz. Peygamber'in (Sv) tayini ve vasiyeti ile imam olarak kabul ederler. Bunlara inanmayı imanın şartlarından biri olarak görürler ve buna "imamiye" derler.

12 İmam isimleri
Hz. Ali (ra)
Hz. Hasan
Hz. Hüseyin
Ali Zeynelabidîn
Muhammed el Bakır
Cafer es Sadık
Musa el Kazım
Ali el Rıza
Muhammed et Taki el Cevad
Ali en Naki el Hadî
Hasan b. Ali el Askeri
Muhammed el Mehdi
Sunnilere göre yani Ehl-i sünnete göre 12 imam yoktur. Sunniler için ilk 4 halife yani imam sırasıyla Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali'dir. Fakat Şiilerbunu kabul etmezler ve onlara göre oniki imam vardır. Tabi ki Sunnilere göre 12 imamda fazilet ve takva sahibi olarak büyük veli olarak kabul edilirler ama sadece halife olarak görülmezler. Halife, belli vasıfları taşıyan herhangi biri olarak Müslümanların seçimi ile gelir.

12 imam görüşüne sahip olan İsna Aşeriye Mezhebi, 6. imam olan Câfer es-Sâdık’a tabi olduklarından dolayı "Caferiye" olarak ta bilinirler. Örneğin; İran’ın resmi olarak dini İslam ve İsna Aşerî Caferî mezhebidir. Günümüzde de Alievilerin bazı guruplarında bu oniki imam inancı bulunmaktadır.

12 İmam orucu
Bilindiği gibi Muharrem ayında Hz. Hüseyin'in ve Ehl-i Beyt’ten 70’den fazla insanın şehit edilmesiyle bilinir. Muharrem ayı Şiilerin, Alevilerin matem ayıdır. Aleviler, Muharrem ayında 10 veya 12 gün oruç tutarlar. Kerbela'da öldürülen Hz. Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç aslında bir yas ibadetidir.

Bu mezheplere göre bu oruç için Kurban Bayramından 20 gün sonra orucu için niyet edilir ve oruç başlanır. Genelde 12 imam orucu 12 gün sürer ve 12 günde düğün, sünnet ve benzer etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez.



  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
demek, imam, kimdir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)