mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 18 Temmuz 2023, 20:40   #1
Çevrimdışı
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2023
Konular: 272
Mesajlar: 431
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Web Site: sohbete.net
Alınan Beğeni: 214
Beğendikleri: 364
@EmektaR
Ruh Hali : : Acimasiz
yeni Altın ve Gümüş Kullanmanın Hükmü

İnsan fıtratı gereği süslenmek, güzel eşyalar kullanmak istemesi doğaldır. Önemli olan bir Müslüman erkeğin veya kadının dinin uygun gördüğü şekilde davranması, kullanacak süsleri veya eşyaları seçerken dini hükümlere göre hareket etmesi gerekir. Bu bağlamda en çok merak edilen konulardan biri de altın ve gümüşten yapılmış takılar veya eşyalar kullanmanın dinimizdeki yeri nedir? İslamda altın ve gümüş kullanmak günah mı; yoksa caiz mi? Bunlara ilgili hadisler nelerdir?

Dinimizin temel kaynağı Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin hadisleri bu konuda da hüküm vermiştir. Altın, gümüş ve ipek ile ilgili ayetler bulunmakta ve özellikle bunlardan cennetin bir nimeti olarak bahsedilmektedir. "...Orada tahtlar üzerine kurularak altın bileziklerle süslenecekler..." (Kehf suresi, 31. ayet)

Süs eşyası olarak
Kuran'da bunları yasaklayan açık bir ayet yok fakat Peygamber Efendimiz'in (Sav) sahih hadisleri mevcuttur. İslam alimleri ve fıkıh kitapları bu sahih hadislere göre özellikle altın ve ipeğin erkeklere haram, kadınlara ise helal kılındığı konusunda ittifak etmişlerdir.

Hz. Ali'den (ra) rivayet edildiğine göre;

"Bir defasında Peygamberimiz (Sav) ipek bir kumaşı sol eline, bir parça altını da sağ eline aldı. Sonra bunları elleriyle yukarı kaldırdı, orada bulunanlara gösterdi ve şöyle buyurdu;

"Şu iki şey ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir." (Hadisi şerif; İbni Mace)

Yine başka bir hadiste erkeklerin altın yüzün kullanması yasaklanmıştır;

"Peygamber Efendimiz (Sav) altın yüzük kullanmayı yasakladı." (Hadisi şerif; Müslim)

Dolayısıyla erkeklerin bunları kullanılmaları caiz görülmemiştir. Fakat Kadınlar için helaldir.

Gümüş takı konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bununla ilgili de bir hadisi şerif vardır;

Enes Bin Malik'ten (ra) rivayet edildiğine göre "Hz. Peygamber bir gün gümüş yüzük takmıştı, insanlar da gümüş yüzük yapıp taktılar. Hz. Peygamber yüzüğü çıkarıp atınca insanlar da çıkarıp attılar." (Hadisi şerif; Buhari)

Kullanım eşyası olarak
İslam Alimleri yine hadislerden yola çıkarak altın ve gümüşten yapılmış olan tabak, çatal, kaşık, bardak gibi eşyaların kullanılmasını haram olarak görmüşlerdir. Bununla ilgili en net sahih hadis şöyledir;

"Altın ve gümüş kaplardan bir şey içmeyiniz, bu ikisinden yapılan tabaklarda bir şey yemeyiniz. Çünkü bunlar dünyada müşrikler için, ahirette ise sizin içindir." (Hadisi şerif; Müslim)

Burada süs, ziynet eşyasında olduğu gibi erkek ve kadın ayrımı yoktur. İslamda altın ve gümüş kullanmanın hükmü her iki taraf içinde aynıdır. Erkeklerinde, kadınlarında altın ve gümüş kapları kullanması caiz görülmemiştir.

Yine başka bir hadiste;

"Gümüş kaptan içen, karnına cehennem ateşini akıtmaktadır." (Hadisi şerif; Müslim)



  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
altın, gümüş, hükmü, kullanmanın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)