mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 12 Nisan 2024, 17:51   #1
Çevrimdışı
NaR
Üyelik tarihi: 16 Ağustos 2023
Konular: 335
Mesajlar: 360
Nerden: Hollanda
Cinsiyet: Kadın
IRC Sunucu: gurbetyeri.net
Alınan Beğeni: 96
Beğendikleri: 17
@NaR
Standart Tuz Hakki

Ramazan bayramı hazırlıkları geleneksel yemeklerin ve tatlı çeşitlerinin yapımıyla başlıyor. Ayrıca, çocuklara bayramlık kıyafetler alınması da bu hazırlıkların önemli bir parçasını oluşturuyor.

Bayram ziyaretlerine dikkat edidiği bilinen eski mahallelerinde sokaklar, el birliğiyle süsleniyor, bayram tatlılarından tatmak isteyenler için evlerin kapıları daima açık tutuluyor. Ramazan ayının son günlerinde ise ülke genelindeki çarşı ve pazarlarda alışveriş hareketliliği yoğun şekilde yaşanıyor.

Öte yandan ramazan ayının son günlerinde özellikle Kadir Gecesi olarak bilinen 27. günde ülke genelinde camilerde bağışlar toplanıyor. Toplanan yardımlar camilerde imamlık yapan hafızlara takdim ediliyor.

Tuz hakkı nedir?

Ulkede yaygın olan ramazan geleneklerinden biri de "tuz hakkı" olarak bilinen hediyeleşme adetidir. Ramazan ayı boyunca güzel yemekler pişirme ve bayram hazırlıkları için temizlik yapma yorgunluğuna karşılık, Erkekler bayram sabahı eşlerine hediye takdim ederler.

Bu adet, Müslüman kadınların ramazan ayında oruçlu iken yemeklerin tuzunu ayarlamak için dillerinin ucuyla tatmalarından gelir. Bayram sabahı, Erkekler bayram namazı için camiye giderken, kadınlar evde çocukların yeni kıyafetlerini giydirirken aynı zamanda evi tütsüleyip, sofraları süsleyecek çeşitli yiyecekleri hazırlarlar ve bayramlık giysilerini giyerler.

Erkekler bayram namazından dönüşte, eşlerinin kendilerine servis ettiği kahveyi içerler. Erkekler, eşlerinin ramazan ayı boyunca sarf ettiği çabaları takdir etmek üzere kahve içtikleri fincana yüzük veya altından yapılmış herhangi bir hediye koyarlar.

  Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)