mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 07 Mart 2023, 03:32   #1
Çevrimdışı
Üyelik tarihi: 07 Aralık 2022
Konular: 21281
Mesajlar: 24.385
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Web Site: TRmIRC.Net
IRC Sunucu: IRC.TRmIRC.Net
Alınan Beğeni: 3914
Beğendikleri: 7042
@RahmetLi
Ruh Hali : : Olu Gibi
Standart Almanya'da Maden Karşıtları Polis İle Çatıştı

Almanya hükümeti, 2030'a kadar kömürle çalışan termik santralleri kapatma kararı almıştı ancak Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusya'dan doğal gaz alımını durduran Almanya, enerji arzını güvence altına almak için alternatif arayışına girdi. Hükümet, bazı kömür santrallerini tekrar şebekeye bağlama ve kapatılması planlanan bazı santrallerin ömrünü uzatma kararı aldı. Enerji krizinde doğalgaz kapasitesini ikame etmek için hükümet, halihazırda kapatılan veya yakında kapıtılacak olan kömürle çalışan elektrik santrallerini geçici olarak yeniden kullanıma açtı.

Almanya 2045'te iklim nötr olmayı hedefliyor ve tıpkı diğer ülkeler gibi küresel ısınmanın Paris İklim Anlaşması'nda belirtilen maksimum sıcaklık artışıyla sınırlanmasına yardımcı olmak için kömürü çok daha erken bırakması gerektiğini düşünüyordu. Hükümet koalisyonu, ülkenin daha önce kararlaştırılan 2038'e kadar aşamalı kömürden çıkış tarihi yerine 'ideal' senaryoda 2030'a kadar kömürden çıkmayı hedeflediğini söylemişti. Bu nedenle, daha fazla kömür madenciliğine yer açmak için köylerin yıkılması, özellikle iklim aktivistleri arasında son derece tartışmalı hale geldi.

Enerji krizi hükümeti kömürtermik santralleri yeniden çalışır duruma getirmeye ve diğer santrallerin ömrünü uzatmaya itse de, birçok rapor arz güvenliğini garanti altına almak için iklim aktivistleri tarafından işgal edilen terk edilmiş köyün yıkılmasının gerekliliğini sorguluyor. Polisin ocak ayı ortasına kadar birkaç yüz kişilik aktivist grubunu köyden tahliye etmeyi planlanlamasıyla, bu günlerde Lützerath'taki gerilim tırmanıyor.

Çevreci protestocular Kuzey Ren-Vestfalya'daki linyit madenleri yakınındaki terk edilmiş Lützerath köyü ormanında ağaçlara kamp kurmuş durumda. Göstericiler madenin sahibi ve işletici olan Alman enerji şirketi RWE'nin linyit madenini genişletmesini birkaç aydır engellemeye çalışıyor. Ne pahasına olursa olsun linyit maden ocağının genişletilmesine karşı çıkan aktivistler ise çevreyi korumanın suç olmadığını savunup, polisin sert tavrını eleştirdi. Lützerath köyünde, linyit kömürü çıkaran enerji şirketi RWE'ye tepki gösteren ve iş makinelerinin bölgeye girmesini engellemek isteyen göstericiler, eylemlerini sürdüreceklerini açıklamıştı.

Göstericilerin neredeyse tamamı ağaçların kesilmesini engellemek için dallara kurdukları evlerde kalıyor. Halatlarla birbirine bağlanan ağaç evlerden göstericilerin sorunsuz indirilmesi de özel bir zorluk teşkil ediyor. Ayrıca son günlerde protestolarda şiddete başvurulması ve geçen pazar 2 bin kişinin katıldığı gösteride polise taş atılması da operasyonda diğer endişe verici nokta. Polis şefi, "Operasyon alanı çok geniş, zor bir topografyaya sahip, açık bir maden ocağının kenarında ve belirli tehlikeler barındırıyor" dedi.

Berlin hükümeti bugün, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yol açtığı enerji krizi bağlamında "Lützerath kömürünün arz güvenliğini garanti altına almak için gerekli olduğunu" söyledi.

Essen merkezli enerji şirketi RWE ise küresel çaplı enerji krizini gerekçe göstererek, enerji santrallerine güvenli şekilde tedarik sağlanabilmesi için Lützerath'daki maden sahalarını kullanmanın gerekli olduğunu savunuyor.

Lützerath köyününe komşu Keyenberg köyünde 35 bin kişi toplandı

Almanya'da 'linyit köyü' olarak bilinen Lützerath'ta polisin bölgeden çıkarmaya çalıştığı, maden sahalarının genişletilmesine karşı 2,5 yıldır mücadele eden çevrecilere destek vermek için komşu Keyenberg köyünde yaklaşık 35 bin kişi toplandı. Polisin Lützerath'a girişi engellemesi nedeniyle dün Keyenberg'de toplanan eylemciler, maden sahalarının genişletilmemesi ve mevcut sahaların kapatılması talebiyle gösteri düzenledi.

"Tahliyeyi önleyin. İklim adaleti için" sloganıyla bir araya gelen çevreciler, doğal yaşamın bozulmasına ve karbondioksitin çevreye verdiği zarara dikkati çekerek, linyit madenleri için ormanların yok edildiğini dile getirdi ve enerji şirketlerini eleştirdi.

İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg ile bazı siyasetçilerin de katıldığı gösteride konuşmalar yapıldı, sloganlar atıldı. Organizatörler, gösteriye 8 bin kişi beklenirken yaklaşık 35 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Gösteri sırasında bir konuşma yapan Greta Thunberg, "Bugün Lützerath'ta 35 bin kişi var. Siz dönüşümsünüz, siz umutsunuz. Lützerath'ta olup bitenler Lützerath'ta kalmayacak. Maden hâlâ yerin altında, biz hâlâ buradayız, Lützerath hâlâ burada. Yerin altında maden olduğu sürece bu mücadele bitmeyecek, sona ermeyecek" dedi.

Bu arada Lützerath'ta kurulan barikatları aşıp girmeye çalışan bazı çevreciler polisin saldırısıyla karşılaştı. Polisin bölgeye izinsiz giren göstericilere copla müdahale ettiği görüldü.

Lützerath

Oldukça küçük bir köy olan Lützerath, ülkenin üç linyit madenciliği bölgesinden biri olan batı Almanya Ren maden bölgesinde yer alıyor. Garzweiler adlı açık ocak linyit madeni ile sınır komşusu olan köyün, kömür çıkarımına yol sağlamak için yıkılması planlanıyor. Kömür madenciliği ve ilişkili sanayi, 100 yılı aşkın bir süre içerisinde Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin coğrafyasında belirleyici rol oynadı. Genişleyen açık ocak madenlerine yer açmak için bugüne dek yaklaşık 50 köyden tamamen veya kısmen vazgeçilmesi gerekti.

Uzun yıllardır devam eden, madencilik kapasitesinin genişletilmesi için en iyi yolu belirleme tartışmalarında, eyalet hükümeti Lützerath'ın yıkılmasını da içeren planları kabul etmişti. 2021'de gözden geçirilen kararda, hâlâ madene yer açması planlananlar arasında yaklaşık bir düzine evden oluşan mezra da bulunuyordu. Federal hükümet, Kuzey Ren Vestfalya hükümeti ve enerji şirketi RWE arasında geçen yıl sonbaharda imzalanan bir anlaşma, bölgedeki madencilik faaliyetlerini sonlandırma tarihinin 2038'den 2030'a çekileceğine işaret ediyor. Bu, birkaç köyün kurtarılacağı anlamına gelse de, Lützerath hâlâ yıkılması planlananlar arasında yer alıyor.

2006'da yeniden iskan başladığından beri, aslen Lützerathlı olan köy sakinlerinin tamamı köyü terk etti. Şimdi ise kömür karşıtı aktivistler, terk edilmiş evlerde kamp kurdu. Deutsche Welle'nin aktardığına göre, arazinin yeni sahibi enerji şirketi RWE oldu. Çiftliği uzun süredir aslen Lützerathlı olan köy sakinlerinin yaşadığı tek bina olan çiftçi Eckhardt Heukamp, arazisini 2022'nin sonlarında RWE'ye satarak taşınmaya zorlandı Şu anda binden fazla aktivist, köyün yıkımını aktif bir şekilde önlemek için mücadele ediyor. Boş evlerde direniş gösteren aktivistler, son iki yılda çok sayıda ağaç evin yanı sıra yakındaki bir tarlada bir iklim kampı inşa etti.

Lützerath'ın madene yer açmasının gerekliliği konusunda çelişkili görüşler ve raporlar bulunuyor.

Kuzey Ren-Vestfalya eyalet hükümeti 2030'da kömür madenciliğini sona erdirme kararını sunarken, köyü korumanın birkaç nedenden dolayı mümkün olmadığının yapılan bağımsız değerlendirmelerle doğruladığını iddia etti. Hükümet, "Lützerath'ın korunması durumunda, önümüzdeki sekiz yıl için arz güvenliğini sağlamak için gerekli üretim hacmine ulaşmak, açık madenin istikrarını garanti etmek ve gerekli üretimi tekrar gerçekleştirmek mümkün olamaz" dedi.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün 2021'de yayımlanan bir raporu, ülkenin 1,5°C hedefine ulaşma amacı doğrultusunda üzerine düşeni yapması için bölgedeki madenciliğin kısıtlanması gerektiğini ve bu nedenle Lützerath'ın kurtarılabileceğini öne sürmüştü. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı sürdürdüğü çatışmaların körüklediği enerji krizi, 2022'deki enerji politikasının genel görünümünü değiştirdiğinde, kömürün rolü ve ne kadarına ihtiyaç duyulduğu hakkındaki tartışma yeniden su yüzüne çıktı.

Kaynak: https://www.maden.com.tr//haber/alma...ile-catisti-11





Güncel Haberler


  Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)