mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com
mircforumlari

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 23 Mart 2023, 22:43   #1
Çevrimiçi
Üyelik tarihi: 07 Aralık 2022
Konular: 21281
Mesajlar: 24.385
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Web Site: TRmIRC.Net
IRC Sunucu: IRC.TRmIRC.Net
Alınan Beğeni: 3913
Beğendikleri: 7042
@RahmetLi
Ruh Hali : : Olu Gibi
Standart EGGDROP - Tcl scriptleri bota yükleme,tanıtma

ftp programımızla shell hesabımıza bağlanalım shell adresinizi kullanıcı adınızı şifrenizi ve kullanılacak portu yazıyoruz ..bu port değişebilir ancak genellikle 22 -23 portları kullanılıyor bilmiyorsanız boş bırakıp ''hızlı bağlan'' butonuna tıklayın, aracınız bağlanmayı denesin.



Hesabınıza bağlandıktan sonra eggdropunuzun kurulu olduğu dizine gidin ''çift tıklayıp klasörlerin içine girebilirsiniz''

yukardaki resimde eggdrop ''botdir'' dizininde kurulu /home/kullanıcı-adınız/eggdrop-dizininiz şeklinde eggdrop botunuzun kurulu klasörüne girdikten sonra ''scripts'' yazan bottaki tcl scriptlerinizin bulunduğu klasöre üstüne çift tıklayarak girin..

yüklemek istediğiniz tcl scriptinizi ftp aracının size göre sol penceresinde arayıp bulun ben burda masaüstünde join.tcl dediğim tcl scripti bota atıyorum.

bot/scripts dizinine göndermek için ya scriptin üstüne sağ tıklayıp açılan menuden ''karşıya yükle'' seçeneğini seçerek yada ''sürükle bırak '' yöntemiyle bot/scripts dizini içine atmak istediğim tcl scripti kopyalıyorum-taşıyorum..

Sürükle bırak'' yapmak için mouse ile taşımak istediğiniz dosya üstünde tıklayıp tutun ve taşımak istediğiniz yere mouse okunuzu yürütün.mouse bıraktığınız anda dosya karşı tarafa yüklenmeye başlıyacaktır.

bot/scripts dizini içinde yüklemek istediğiniz tcl scripti gördükten sonra.. geri bot ana dizinine gelin ve botunuzun .conf dosyasını açın.. açmak için .conf dosyanız üstüne sağ tıklayıp açılan menuden ''göster-düzenle'' seçin..



botu ilk kurduktan sonra yeni bir .conf düzenleyip bot içersine atmışsınızdır.. düzenlemediğiniz sürece zaten bot çalışmayacaktır. yukardaki resimde benim .conf dosyamın adı yo.conf sağ tıkla ''göster-düzenle'' seçip text editörüyle açıyoruz..''not defteri yada sizin önceden seçtiğiniz araçla açacaktır''

.conf dosyamızın içindeki ayarların genellikle en alt kısmında ...



botta yüklü scriptlerin listelendiği kısım mevcuttur.
yeni ftp ile bot içine gönderdiğimiz tcl scriptimizi bu listeye botun görebilmesi için eklememiz gerekir.bunuda yukarda resimde görüldüğü şekilde yapıyoruz..

source scripts/script-adı.tcl şekline yukarda join.tcl dediğimiz yeni scriptimizin eklendiğini görüyoruz.text editörümüze ''kaydet'' diyoruz direkt kapamaya çalışsakda yapılan değişikliği kaydetmek isteyip istemediğimizi soracaktır ''kaydet'' diyoruz..

otomatik olarak ftp aracı üstünde küçük bir pencere açılacak yapılan değişikliği karşıya yüklesin-kaydetsin mi? diye soracaktır.'evet' diyoruz.conf dosyasının yeni halini eggdrop dizini içine göndermiş oluyoruz..

şimdi işin ilk aşamasını geçmiş bulunuyoruz.. ikinci aşama bota yeni scriptimizi tanıtıp işlevsellik kazandırmak.. yani çalışmaya başlaması için botun yeniden yüklenmesi gerekiyor. bunu yapmanın birkaç farklı yolu var..

1- kanaldan komutla



botunuza kanalda /msg bot-nicki komut şeklinde ''sınırlı'' da olsa komut vermek mümkün botun yeni yüklenen scriptleri yada ''değişiklikleri'' algılayabilmesi için ya botu durdurup yeniden başlatmak yada ''rehash'' dediğimiz (''yeniden yüklemek'' diye çevirebiliriz ) işlemi yapmamız lazım..

tabi botu durdurup yeniden başlatmak gibi görece- nispeten zahmetli-uzun yol yerine ..botun işleyişini durdurmadan bu işi halletmek için ideal olan ''rehash'' çekmektir.. bota kanalda '' /msg bot-nick help '' yazıp atarsanız botunuz size notice olarak kanal üstünden kullanabileceğiniz komutların listesini gönderecektir..



''rehash'' komutuda kanal üstünden uygulayabileceğiniz komutlardan biridir ..

''/msg bot-nick rehash şifreniz'' şeklinde botun yeniden yüklenmesini sağlayabilirsiniz..burdaki 'şifreniz'' botu ilk çalıştırıp kanala soktuktan '' /msg bot-nick hello'' ile kendinizi sahip olarak tanıttıktan sonra bota /msg bot-nick pass şifreniz olarak tanıttığınız sahiplik şifrenizdir..

2 konsoldan-telnet'ten

windows kullanıcıları başlat/çalıştır-> telnet yazıp tamam dediğinizde telnet aracı açılacaktır.win7 kullanıcıları başlat/denetim masası/programlar/program özellikleri menüsü içerisinden tüm windows programları özellikleri penceresi içerisinden telneti seçip aktif hale getirebilirler.

botunuza telnetle bağlanabilmeniz için eggdropunuzun hangi portu dinlediğini bilmelisiniz bunu botunuzun .conf unda


resimde görüldüğü şekilde göreceksiniz. bota set my-ip yada set my-host şeklinde eklediğiniz adres-ip üzerinden telnet ile bağlanmaya çalışalım.


telneti açıp '' o shell-adı-yada-ip botun-portu '' şeklinde yazmalıyız ..
örnek -> '' o blabla.net 3333 '' blabla.net shellinizin-botunuzun işlediği ip adreside olabilir direkt adres olarakta yazılabilir.



bağlandığında bot sizden kendinizi tanıtmanızı isteyecek. owner olarak -sahip olarak hangi nicki-adı tanıyorsa bot ''handle'' olarak o nick yazılmalı şifre soracak bota ayarladığınız /msg bot-nick pass şifreniz '' olarak ayarladığınız şifrenizi girip enterlayın..

bota konsoldan bağlandık..

burdaki tüm komutlar '' .'' noktayla başlar.. '' .help '' yazarak diğer komutları görebilirsiniz.



Rehash işlemi için '' .rehash '' komutunu yazıp enterlıyarak uyguluyoruz..

burada rehash yerine başka komutlarda uygulanabilir mesala '' .restart '' dersek bot bağlantısını koparıp kendini oto yeniden başlatacaktır.

tüm kanallardan ayrılıp sonra kendi kendine başlayıp kanallara geri dönecektir..

yada '' .die '' komutuyla botu tamamen durdurup ssh aracınızla shellinize bağlanıp botu yeniden ./eggdrop bot.conf komutuyla kendiniz yeniden başlatmak durumunda kalırsınız .

Gördüğünüz gibi tüm bu seçenekler arasında .rehash komutu en pratik en az rahatsızlıkla botu hiç kanallardan çıkarmadan çalışmasını kesmeden yeni değişiklikleri uygulama - başlatma yoludur.

.rehash komutuyla beraber telnet ekranında botunuz tüm modül ve scriptleri süratle yeniden yükler eğer yeni yüklediğiniz scriptte yada .conf dosyanız üstünde yaptığınız değişikliklerde bir hata-sorun varsa çalışmasını-yüklemeyi durduracak ve bağlantıyı kesecektir.


konsolda config file not loaded not found or error ... gibisinden hata mesajları görürsünüz...

hemen üst kısımda eggdropun belkide en güzel yönü hatanın neyden kaynaklandığını ,nerede bulunduğunu göstermesidir .scriptte bir tcl hatası olabilir, yada yüklemek istediğiniz scriptin işlemesi için başka bir tcl ye daha ihtiyaç olabilir ve bunu script içinde şart koşmuş olabilirler

script içinde genelde üst kısımlarında : package require vsvs yada require bla.v.1 gibi o scriptin çalışması için şart-zorunlu olan script-yada paketleri belirtirler..bu gereksinimler olmadan o scripti yüklemeye -çalıştırmaya çalışırsanız ..yukardaki gibi bir hata mesajıyla bot kendini durduracaktır.

script -.conf üzerinde yaptığınız değişiklikler uygun- doğru* yapılmamış olabilir..tüm bunları ,hatanın nerede, hangi satırda olduğunu bot kendini durdurmadan o ekranda gösterecektir. o hatayı orda görüp giderme şansınız vardır böylece..

botu yeniden başlatmak için ssh aracımızı ( putty , futty vb.. )
açıp kullanıcı adımızı, shell hesabımızın şifresini girip bağlanıyoruz cd bot-dizini adı girip bot dizinine giriyoruz..

nerede bulunduğumuzu görmek için pwd tüm dizinleri görmek için ls yada ls -al komutları kullanılabilir.

botun hala işleyip işlemediğini ps x yada ps ux komutuyla görebiliriz..


PID nosunu hala çalışan botu durdurmak için kullanıyoruz.



ya kill PID-no yada



kill -9 PID-no <-- botunuzun işlem tanımlama nosu diye çevirebiliriz..

bu şekilde botu durdurduktan sonra yeniden çalıştırmak için düzenlememizi tamamladıktan sonra bot dizinine gidip cd botdir

./eggdrop bot.conf komutuyla botumuzu yeniden çalıştırıyoruz.


modül yada scriptlerinizde nede .conf dosyanızda bir sorun-hata yoksa botunuz başarılı bir şekilde yeniden yüklenecek yeni eklediğiniz scriptleriniz-değişiklikler işlemeye başlamış olacaktır..

Alıntı

Benzer Konular:



Kalbim Atar Cansız, Geçmez Gün Ahsız, Vahsız..
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
bota, scriptleri, tanıtma, yükleme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)