mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  SohbetTurkiye


SohbetTurkiye
mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu > Genel Bilgiler > Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri > Karadeniz Bölgesi
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler Arama Stil
Alt 11 Mart 2023, 08:55   #1
Üyelik tarihi: 01 Mart 2023
Konular: 590
Mesajlar: 956
Nerden: Fransa
Cinsiyet: Erkek
Takım: Galatasaray
Web Site: ForumTurk.ORG
Alınan Beğeni: 560
Beğendikleri: 207
@Arthur
Standart Tokatın Yöresel Yemekleri

Tokat'ın verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturur. Orta Anadolu ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyva da önemli yer tutar. Tokat mutfağında asma yaprağı yaygın ve değişik biçimlerde kullanılır. Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır. Kazova üzümü, zile pekmezi ya da cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır.

Özel tatlar.

Yöre mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan "cevizli bat" değişik bir içle hazırlanan bir tür yaprak sarmasıdır. En önemli özelliği içinde bulgur ve döğülmüş ceviz içi kullanılmasıdır. Kışın keşkekle birlikte tüketmek üzere yazdan pastırma ya da kemikli etler tuzlanıp çemen sürülerek kurutulur. Yine keşkek pişirileceği zaman, yarma ve nohut haşlanır ve kurutulmuş etle birlikte yenir. Yöreye özgü hamur işlerinin en önemlilerinden biri de "çökelikli" dir. Bu börek saçta pişirilir ve pide şeklindedir.

TOKAT KEBABI
Taze dana eti, zeytin yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait enfes bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır.

Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlere biraz margarin sürülür.Şişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır. Şiş üzerine bir et bir sebze ve sebze aralarına bir parça margarin ve bir iki diş sarımsak dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır.

Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır.

Tokat mutfağında çok çeşitli bitkiler de kullanılır. Örneğin ekşi bir tadı olan pancar yaprağına benzeyen evelik, madımak, nivik gibi bitkiler pilav, çorba ve kavurmalarda sıklıkla kullanılır. Bunun yanında bulgur, keşkek, tarhana, kuskus, pekmez, sucuk, sebze meyva kurutması, geleneksel Tokat mutfağının temelini oluşturur.

  Alıntı ile Cevapla
Alt 11 Mart 2023, 09:07   #2
Üyelik tarihi: 24 Ocak 2023
Konular: 556
Mesajlar: 1.032
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Kadın
Web Site: ForumTurk.ORG
Alınan Beğeni: 516
Beğendikleri: 325
@Ekim
Standart Cevap: Tokatın Yöresel Yemekleri

Biri yaprak sarması mı dedi



Bulutlar diyorum, bu dünyaya göre fazla güzeller…
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Konuyu Paylaş

Etiketler
tokatın, yemekleri, yöresel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil