mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen Arthur

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 21 Mart 2023, 16:27   #1
Çevrimdışı
mIRCForumlari.Net
Üyelik tarihi: 01 Mart 2023
Konular: 818
Mesajlar: 1.471
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Alınan Beğeni: 838
Beğendikleri: 355
@Arthur
Standart Ego Nasıl Aşılır?

Günümüzde birçok kişiden ego kavramı duyulmaktadır. Peki ego nedir? Ego, bir kimsenin kişiliğini oluşturan temel öğe anlamına gelmektedir. Yani ego esasen “ben” dir. Bununla ilişkili olarak sürekli kendiyle ilgili birtakım özellikler öne süren kişilere egoist denmektedir.

Ego, kişilerde aslında bir savunma mekanizması görevi üstlenmektedir. Çünkü egolu kişiler sürekli kendileriyle ilgili üstün oldukları özellikleri vurgulamaktadırlar. Bunun altında ise, aslında ben o kadar küçük bir insan değilim, benim de üstün özelliklerim var, aşağılık bir durumum yok psikolojisi yatmaktadır.

Kişiler zamanla egolarını yenmek isteyebilirler. Çünkü egolu kişilerin çevrelerine bakıldığında sıkı bir dostluk, sağlam bir arkadaşlık görülememektedir. Kişiler tamamen kendileriyle ilgilendikleri için sosyal ilişkileri oldukça zayıf olacaktır. Zamanla bunun farkına vardıklarında egolarından sıyrılmak isteyeceklerdir. Peki, ego nasıl aşılır?

Egonun aşılmasında hem çevresel hem de bireysel faktörler mevcuttur. Bireysel faktörler kişinin psikolojisi ile alakalıdır. Kişiler öncelikle çevrelerinin kendinden herhangi bir farkı olmadığını idrak etmelidirler. Kişilerin eğer başarılı bir çevreleri varsa kendilerinin de çalışarak aynı başarıya ulaşabilecekleri bilinmelidir. Çevresindeki kimsenin kendisinin üstünde olmadığı, kendisinin de kimsenin üstünde olmadığı iyi kavranmalıdır. Bu anlayışı oturtan bireyler çevreleriyle daha barışık hale gelecek ve iletişimleri daha da güçlenecektir. Egolu insanlar hep daha fazla bir şeyler elde etmeyle ilgilenirler. Sürekli kendilerini daha yüksekteki kişilerle karşılaştırırlar. Bunun sonucunda ise alçaklık hissi uyanır ve bu hissi gidermek için çevrelerine birtakım özelliklerini yansıtırlar. Dolayısıyla kişiler böyle bir durumda kendileri gibi olanlarla ilgilenmeli ve sosyal çevrelerini ona göre oluşturmalıdırlar. Böylelikle çevresindeki herkesin eşit olduğu unutulmamalıdır.

Sosyal çevre kişilerde ego artmasında da çok önemli bir faktördür. Kişiler sürekli sosyal çevresi tarafından üstün görülüyorsa bu durum onu ister istemez egolu biri yapmaya yetecektir. Örneğin özellikle arkadaş ortamlarında sadece bir kişi öne çıkıyor ve diğer arkadaşları onun bazı özelliklerini hayranlıkla dile getiriyorsa belli bir süre sonra bu kişi kendini çevresinden daha üstün görmeye başlayacaktır. Böyle bir çevrede oluşan egoyu ise günlük yaşantısını da yansıtacak her alanda kullanmaya başlayacaktır. Dolayısıyla egonun aşılması için arkadaş çevresine de dikkat etmek gerekir. Kişi sadece bireysel faktörlerden değil çevresel faktörlerden de büyük bir ölçüde etkilenmektedir. Egonun kişiyi sosyal hayatında birçok sıkıntıya sokacağı kesinlikle unutulmamalıdır.


NobRaN bunu beğendi.


Bilmiyorsa ne istediğini , hem seni ziyan eder hem kendini. Dibini görmediğin suya dalmadığın gibi , emin olmadığın sevgiye de teslim etme kendini.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
aşılır, ego


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)