mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 25 Şubat 2023, 21:08   #1
Çevrimdışı
Üyelik tarihi: 07 Aralık 2022
Konular: 21281
Mesajlar: 24.385
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Web Site: TRmIRC.Net
IRC Sunucu: IRC.TRmIRC.Net
Alınan Beğeni: 3913
Beğendikleri: 7042
@RahmetLi
Ruh Hali : : Olu Gibi
Standart Atatürk Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır?

Atatürk Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır?

Atatürk çiçeğinin anavatanı olarak Meksika ve Orta Amerika kabul edilmektedir. Sütleğengiller familyasına ait bir çiçek türü olan Atatürk çiçeği (Poinsettia – Euphorus euphorbia), özellikle Noel bayramı mevsiminde çiçek açmasıyla popüler bitki hale geldi. Aralık ve Ocak aylarında çiçek açar ve elbette Noel ağacına ek olarak evin ana Yeni Yıl dekorasyonu olarak kabul edilir.

Popüler inanışın aksine Atatürk çiçeği bakımı kolaydır. Tatil bittiğinde kompost yığınına veya çöp kutusuna atabilir, çiçeği kesebilir veya yılbaşı çiçeğinin gelecek yıl yeniden açmasını sağlayabilirsiniz.

Atatürk çiçeğinin en yaygın rengi kırmızıdır, ancak son birkaç yılda, Atatürk çiçeği yetiştiricileri pembeler, portakallar, kremler ve beyazlar da dahil olmak üzere 150’den fazla çeşit ortaya çıkarmak için özenle çalıştılar. Hatta kayısı, pembe ya da somon gibi sıcak tonlardaki Atatürk çiçeği, ekim ayından itibaren çiçek açmaya başlar.

Kırmızı bitkilerin en çok satanlar olması, ardından beyazların ve kremlerin gelmesi muhtemelen sizi şaşırtmayacaktır. Sonra iki tonlu ve alacalı çeşitlerin yanı sıra pembe olanlar da var.

Yıldız şeklindeki diş telleri nedeniyle Atatürk çiçeği, İtalyanca ve Almanca da dahil olmak üzere birçok dilde “Noel yıldızı” olarak bilinirken, Meksika’da “Kutsal Gecenin çiçeği” olarak da anılır.Pek çok süpermarkette, alışveriş yapanların içeri girip çıkarken ayartmaya yenik düşecekleri umuduyla, mağazanın ön kapısına Atatürk çiçeği yerleştirilir. Asla her 30 saniyede bir açılan otomatik kapıların yanına yerleştirilmiş bir Atatürk çiçeği almayın, çünkü Meksika’da kesinlikle yaşamadığı rüzgarlardan zarar görebilir.


Hava akımına veya 12°C’nin altındaki sıcaklıklara maruz kalma bitkinin durumunu olumsuz etkiler. İlk başta fark edilmese de, bu faktörler evinize geldikten kısa bir süre sonra Atatürk çiçeğinin solmasına neden olabilir.


Sağlıklı bir bitkinin bütün brakte telleri olacaktır. Renkli brakteleri arasındaki küçük sarı tomurcuklar hala sıkıysa Atatürk çiçeği sağlıklıdır.


Mümkünse, satın almadan önce toprağı test edin. Çok ıslak veya tamamen kuru olmamalıdır. Aksi takdirde, muhtemelen uygun şekilde bakılmadığı için bitkinin uzun süre dayanması pek mümkün değildir.


Atatürk çiçeği 5,8 ila 6,2 asitlik seviyesine sahip toprağa ihtiyaç duyar. Üç ölçek toprağa bir ölçek çakıl, böylece kökler çok fazla oksijen alır. Çoğu Atatürk çiçeği kış için saksısını değiştirmesine gerek yoktur, bu yüzden onları satın aldığınız saksıda saklayabilirsiniz.


Son olarak, Atatürk çiçeğinizi seçip satın aldığınızda, onu rüzgârdan ve 12°C’nin altındaki sıcaklıklardan korumak için eve giderken mutlaka kağıda sarın. Atatürk çiçeği hassas bir bitkidir, bu nedenle bu ekstra önlemin alınması, onu ilk başta göze çarpmayan ancak birkaç gün sonra erken yaprak kaybına yol açabilecek hasarlardan koruyacaktır.Bu bitkiler çok miktarda suyu sevmezler. Kök sisteminin ne kuruması ne de çok ıslanması gerektiğini unutmayın. Çok fazla su hızla su basmasına neden olabilir, bu da kök çürümesine neden olur ve bitkinin ölmesine neden olur.


Yapraklarına bakmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Sararırlarsa veya düşerlerse, muhtemelen bitkiyi uygun şekilde sulamıyorsunuzdur. Orkidelerde olduğu gibi, birçok çiçeksever kompakt bitkilerinin iyiliğini diler, ancak genellikle Atatürk çiçeğini gerçekten çok az suya ihtiyaç duyduklarında sularlar.


Toprak kuruduğunda Atatürk çiçeğinizi sulayın. Kaloriferin yanında, kuru bir odada bulunuyorsanız bunu her gün yapmanız gerekebilir, ancak diğer durumlarda her iki veya üçüncü günde bir olacaktır.


Nasıl kontrol edilir? Bitkiyi yavaşça yukarı kaldırın. Hafif nemli görünüyorsa, sulama zamanı gelmiş demektir. Atatürk çiçeği her gün kontrol edilmelidir. Bu bitkileri aşağıdan ıslatarak da sulayabilirsiniz. Bu, toprağı normal sulamadan daha fazla doyurur (sadece haftada bir kez suya batırın).


Atatürk çiçeği oda sıcaklığındaki suyu sever ve küçük saksılar daha hızlı kurudukları için büyük saksılara göre daha sık sulamaya ihtiyaç duyarlar. 13 cm çapında standart bir saksınız varsa sadece bir bardak kadar su yetecektir. Bu, büyük toprak gözeneklerinin tıkanmasını ve su birikmesini önler. Küçük boyuttaki bir Atatürk çiçeğine bir bardaktan fazla su vermeyin. 10 dakika sonra saksı altlığında kalacak fazlalıkları alın.


Şüpheye düştüğünüzde, Atatürk çiçeğini çok ıslak bırakmaktansa kuru bırakmak ve onları az ve sık sık sulamak en iyisidir. Stars for Europe Poinsettia (Atatürk çiçeği) uzmanları, “Atatürk çiçeği, satın alındıktan yaklaşık dört hafta sonra, çiçekli ev bitkileri için pakette belirtilen dozajda sıvı gübre kullanılarak haftada bir kez sulandığında özellikle uzun ömürlüdür” demiştir.


Bu bitkilerin nemli ortamları sevdiğini unutmayın, bu nedenle merkezi ısıtmanın tam gaz çalıştığı bir odadalarsa düzenli olarak sulayın.

Atatürk çiçeği sıcaklığa ve ışığa ihtiyaç duyar. Radyatörün yanında tutulabilir, ancak hava akımından uzak tutulmalıdır (bu, şömine, açık kapı ve pencere veya serin koridorlar olmaması gerektiği anlamına gelir). Çok fazla hava akımı varsa, bitki yapraklarını kaybetmeye başlayacaktır. Atatürk çiçeğini olumsuz etkenlerden korunan bir yere koymaya çalışın.


15 ila 22°C arasındaki sıcaklıklar ideal kabul edilir, bu da bitkileri yatak odaları ve oturma odaları için harika kılar. Büyüme ve çiçeklenme için yeterli ışık önemlidir (Atatürk çiçeği tam gölge yerine ışığı tercih eder). En iyi tavsiye, yaprakların yanmasını önlemek için bitkileri doğrudan güneş ışığından uzak tutmaktır, ancak kış aylarında risk altında değildirler, bu nedenle bitkiyi güneye bakan bir pencerenin yakınına yerleştirebilirsiniz.


Bitkinin gelecek yıla kadar hayatta kalmasını sağlamak için, Atatürk çiçeğini Nisan ayında yaklaşık 10 cm olacak şekilde budanmanız ve 13°C’de saklamanız gerekir. Mayıs ayında nakledin ve yazın ideal olarak 15-18°C’de serin ve aydınlık bir yerde saklayın.


Kasım ayı geldiğinde bitkinin büyümesini hızlandırma zamanı gelmiştir. Uzmanlar bu konuda “Bu, onu daha kısa kış günlerine karşı uyarmak için dönüşümlü olarak 12 saat parlak gün ışığı ve ardından 12 saat tam karanlık gerektirecektir. Bu, kırmızı çiçeklerin görünümünü destekleyecektir” diyor.Atatürk çiçeği Meksika’ya özgüdür ve Amerika Birleşik Devletleri’ne 1828 gibi erken bir tarihte Meksika’daki Amerikalı bir diplomat olan Joel Roberts Poinsett tarafından tanıtıldı.

Poinsett 12 Aralık 1851 yılında hayatını kaybetmiştir. 12 Aralık’ta dünya çapında kutlanan Ulusal Poinsettia Günü, öldüğü güne denk geliyor. Bitki Amerika Birleşik Devletleri’nde tanınmasına rağmen, şimdi Avrupa’da daha fazla popülerlik kazanmış durumdadır. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk’ün adını taşıdığı içinde ülkemizde oldukça bilinen bir bitki olmayı başarmıştır.


ALINTI




Kalbim Atar Cansız, Geçmez Gün Ahsız, Vahsız..
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
atatürk, bakımı, çiçeği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)