mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 13 Haziran 2023, 20:50   #1
Çevrimdışı
Ra'
Üyelik tarihi: 09 Haziran 2023
Konular: 1289
Mesajlar: 1.528
Nerden: Aydın
Cinsiyet: Erkek
Web Site: mIRCForumlari
Alınan Beğeni: 125
Beğendikleri: 86
@Ra'
Standart Sümerlere Ait İlk Yazılı Bilmece Ortaya Çıktı. İşte O Bilmece!



İlk yazılı bilmece Sümerlere ait çivi yazısı tablette ortaya çıktı. İnsanlar bilmecelerle birbirlerini yenmeye çalışmayı severler. Bilmece soruları sinir bozucu bir şekilde zordur ancak cevabı da bunun tam aksine bir o kadar kolaydır. İnsanlığın başlangıcından beri bu kafa karıştırıcı şeyleri dilden dile aktardık. Bu bilmecelerden bilinen en eskileri M.Ö. 18. yüzyıla kadar uzanıyor.


E.I. Gordon 1960 yılında Sümer çivi yazısı tabletlerinden çevrilen 25 bilmece yayınladı. Sümerler Mezopotamya’nın güney bölgesinde (bugünkü Irak ve Kuveyt) bulunuyordu ve genellikle medeniyetin beşiği olarak kabul edilir.


İlk Yazılı Bilmece Sümerlere Ait Çivi Yazısı Tablette Ortaya Çıktı. İşte O Bilmece!
Kullandıkları çivi yazısı dünyadaki en eski kalıcı yazı sistemi. Bu yüzden insanların bir şeyleri kaydetmeye başladığından beri bilmecelerin buralarda olduğunu söylediğimizde şaka yapmıyorduk.
Aşağıda Gordon tarafından tercüme edilen eski bilmecelerden biri yer alıyor.

İşte İlk Yazılı Bilmece
Bir ev var. Buraya kör girersiniz ancak görerek çıkarsınız. Bu nedir?


İlk Yazılı Bilmece Sümerlere Ait Çivi Yazısı Tablette Ortaya Çıktı. İşte O Bilmece!

İşte Cevabı
Bu bilmecenin cevabı güzel bir düşünce biçimini içerir; Okul.

Sümer bilgini Miguel Civil, 1987’deki “Sümer Riddles: a Corpus” çalışmasındaki bilmecelerden bazılarını anlatıyor. Civil bilmece hakkındaki yorumlarında, bu yazıları bilmece olarak tanımlayabiliriz.

Çünkü çivi yazılarında bulunan “ki-búr-bi” kelimesi çözüm anlamına geliyor. Ancak bilmecenin çivi yazısı kelimesi bilinmiyor.

Bu bilmeceleri anlamak bize eski uygarlık hakkında bilgi verebilir. Örneğin, yukarıdaki bilmece Sümerlerin öğrenmeye değer verdiğini ve dünyayı anlamlandırmak için gerekli olan bilgiyi edinmeye değer verdiğini bize bildirir.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Asurluların, günümüz bilim insanlarına yardım eli uzatabileceklerine inanır mıydınız?
Harika Keşif: Tarihin En Eski Müşteri Şikayeti Bulundu
Arkeoloji Nedir? Arkeolojinin Diğer Bilimlerle İlişkisi
Arkeolojinin Tarihi
Editör / Yazar: Muhammed Ragıb ÇALIK


Bir cevap yazın
Avatar photo
Yorum *
Tartışmayı başlatın…
ŞUNLAR DA HOŞUNUZA GİDEBİLİR
İran'ın tanıtımını yaptığı kuantum işlemcisi
İran’ın tanıtımını yaptığı kuantum işlemci iddiası alay konusu oldu

Planck Sabiti Ölçüm Yöntemleri
Planck Sabiti Nedir, Nasıl Ölçülür ve Neden Önemlidir?

İngiltere’deki Antik Roma Bölgesinde Ortaya Çıkarılan Korkunç İskeletler !
Yazar Beyinsizler
Güncellendi 15 Mart 2022, 19:15

Arkeologlar küçük bir Roma kasabasında kazı yaparken, başı kesilmiş 40 iskelet bulduklarında şaşırdılar. Bu iskeletler muhtemelen infaz edilen suçlulara aitti. Başları kesilmiş bu kişilerin çoğunun kesilmiş başları ya bacaklarının arasında ya da ayaklarının dibine gelecek şekilde gömülmüştü.


İngiltere’nin Fleet Marston köyünün yakınında bulunan Buckinghamshire kasabasında toplamda bulunan kalıntıların içerisinden yaklaşık 425 kişiye ait kalıntı açığa çıkardılar. Araştırmacılar kazı alanını, yakında açılacak olan yüksek hızlı HS2 adı verilen demiryolu inşaatının önündeki güzergahı belirlerken keşfettiler. Mezarlara ek olarak, kazı ekipleri çevrede 1,200 madeni para olmakla birlikte çanak çömlek, çatal bıçak takımı, oyun zarları, çanlar ve kurşun ağırlıkları ortaya çıkardı.

Sadece mezarlar bulunmadı !
İngiltere'deki antik Roma bölgesinde ortaya çıkarılan düzinelerce başı kesilmiş iskelet !
Sitede ortaya çıkarılan metal bir broş.(Resim kredisi: HS2)
Açıklamalara göre araştırmacılar, bu kasabanın büyük olasılıkla yerel halk için bir ticaret merkezi olduğunu düşünüyor. Araştırmacılar, mezarların şehre taşınan ve ayrı ayrı gömülmüş yeni insanları temsil ettiğine inanıyor bu yüzden mezarları iki ana kümeye dayandırıyorlar.

Mezarların bazıları kremasyon gömme ile defnedildiği ama çoğunluk olarak bedenin toprağa defnedildiği inhümasyon mezarlarıydı. Roma kültüründe özellikle Roma Britanya’sında başı kesilen infazların mezarları duyulmamış bir şey değildir. Ancak açıklamalara göre, bu mezar türleri nadirdir ve Fleet Marston kazı alanındaki başı kesilmiş ceset sayıları beklentilerin üzerindedir.

İngiltere'deki antik Roma bölgesinde ortaya çıkarılan düzinelerce başı kesilmiş iskelet !
Sitede bir oyun zarı bulundu.(Resim kredisi: HS2)
Bazı Roma bedenlerinin neden başlarının kesildiğine dair arkeolojik teoriler bulunmaktadır.
Keşifte yer almayan Cambridge Üniversitesi’nden arkeolog Rob Wiseman, Live Science’ a gönderdiği bir e-postada şunları dile getirir. “Ritüelin amacının ne olduğu konusunda belirsizlikler olmasına rağmen son 30 yıldır, çoğu arkeolog baş kesilmesinin bir tür ritüel uygulama olduğunu gözlemlemişti.”

Aynı zamanda, Wiseman 2021 yılında bu tür kafa kesmelerin büyük olasılıkla infazların sonucu olduğuna inandığı çalışmasını yayımladı. Başın kesilmesi Roma hukukunda geçerliliği olan dört ana infaz yönteminden birisiydi ve Wiseman, bu yöntemin Roma Britanya’sındaki milletvekillerinin popüler bir seçimi olduğuna inanıldığını söylüyordu.

İngiltere'deki antik Roma bölgesinde ortaya çıkarılan düzinelerce başı kesilmiş iskelet !
Alanda ele geçen çanak çömleklerin bir kısmı.(Resim kredisi: HS2)
Wiseman, toplamda, başı kesilmiş mezarların bilinen Roma mezarlarının yaklaşık olarak %2’sini oluşturduğunu, ancak bu sayı Roma Britanya’sında çok daha yüksek olduğunu söyledi. Birleşik Krallık’ ta (Fleet Marston’daki yeni keşfedilen 40 ceset dahil değil) ve Roma İmparatorluğunda yalnızca 50 civarında başı kesilmiş mezar bulunmaktadır .

Wiseman, Fleet Marston’da olağan dışı yüksek sayılarda başı kesilmiş iskeletin, başı kesilmiş mezarların belirsiz kökenlerine daha fazla ışık tutabileceğini “Başın kesilmesinin yorumlamasındaki zorluklardan birisinin incelenecek olan mezarlıkların yalnızca birkaç örneği olmasıdır” ifadelerini söyledi. “Fleet Marston’daki büyük mezarlık, arkeologlara kafası kesilmiş ve sıradan mezarlar arasındaki ilişkiyi araştırabilmek için genellikle mümkün olmayan, nadir bir fırsat sağlayacak.”

İngiltere'deki antik Roma bölgesinde ortaya çıkarılan düzinelerce başı kesilmiş iskelet !
Muhtemelen dini törenlerde kullanılan metal bir çan.(Resim kredisi: HS2)
Northamptonshire yakınlarındaki eski bir Roma kasabasında yapılan bu kazıda dikkatli bir şekilde korunmuş ahşap bir figür ortaya çıkarıldı. HS2 projesiyle birlikte ortaya çıkarılan yeni figür, bir dizi arkeolojik keşfin en sonuncusu olma özelliğini taşıyor.



Kabuk yaraya sadık değil...
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
ait, bilmece, çıktı, ilk, işte, ortaya, sümerlere, yazılı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)