mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Ağaç Şeklinde Aç4Beğeni
  • 3 gönderen NobRaN
  • 1 gönderen AseL

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 04 Nisan 2023, 06:37   #1
Çevrimdışı
Üyelik tarihi: 28 Ocak 2023
Konular: 66
Mesajlar: 1.085
Nerden: Sakarya
Cinsiyet: Erkek
Web Site: https://www.mircforumlari.net/
Alınan Beğeni: 1027
Beğendikleri: 2977
@NobRaN
Ruh Hali : : Enerji Dolu
Standart KADIN HAKLARI, İSLAMDA YERİ ve ÖNEMİ

Değerli arkadaşlar bu yazıyı sizinle paylaşıyorum. Çünkü Kadın haklarıyla ilgili oldukça yazı var. Ve bir çok yazıda biz genel olarak kendi görüşlerimizi yazıyoruz. Bunlara katılanlar oluyor katılmayanlar oluyor. ERKEK ve KADIN larımız arasında kaos oluşturmaya kadar gidiyor bu şahsi inançlarımız. Ben aşağıdaki yazıda sizlere hak olan metinleri paylaşmak istedim. Her cinsin kendisini nizama çekmesi tartışılmaz bir gerçektir.

Aşağıdaki yazıda bayanlarımızın haklarının oldukça çok olduğu görülüyor. Sakın şımarmayın!! Erkeklere olan sorumluluklarınızla ilgili de gerçekler var. : ))) Yazıyı keyifle okumanız dileğiyle..



En son din İslam bizim için hayat nizamıdır. Rabbimiz en mükemmel hayat nizamı olan İslam'da kadına büyük önem vermiştir. İslam'da kadının önemini ve birtakım haklarını söyleyecek olursak kısaca maddeler halinde şunları dile getirebiliriz.


1. Evli bir erkek eşine hainlik ettiği taktirde ona zina haddi uygulanır,

2. Evlendiği hanıma belirlenen mehri vermeyen erkek hırsızlık yapmış kabul edilir.

3. Buna karşılık eşini boşayacak olursa, o vermiş olduğu mehirden geriye bir şey almak hakkına sahip değildir.

4. Mirastaki hakkını vermeyecek olursa Allah'ın sınırlarını çiğnemiş olur, Allah'ın sınırlarını çiğneyen bir kimse ise kendisine zulmetmiş bir zalim olur.

5. Kadını küçük düşüren erkek, alçak ve değersiz olarak kabul edilir.

6. Erkek, eşinden dört ay ayrı kalacak olursa -bazı mezheplerde- kadının ayrılmayı istemek hakkı doğar.

7. Eşine: "Sen benim annem gibisin" diyecek olursa, ceza olarak altmış gün oruç tutması ya da altmış yoksulu doyurması gerekir.

8. Eşinden hoşlanmayacak olursa sabretmesi tavsiye edilir. "Hoşunuza gitmeyen bir şeyde Allah pek çok hayır yaratmış olabilir."

9. Eşini boşadığı taktirde onun iyiliklerini ve güzelliklerini unutmamalı, kesinlikle onun aleyhinde söz söylememelidir.

10. Eşinden ayrıldığı taktirde onu çocuklarından mahrum edemez. Çocukları eşinin yanında kaldığı sürece onların nafakalarını vermesi gerekir.

11. Kadının malı kendi şahsına ait olup, kendi malında meşru çerçeve içerisinde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir. Kocasının bu hususta onu bir sınır koyma hakkı yoktur.

12. Kocasına -muhtaç ise- dilerse bir şeyler vererek ona tasaddukta bulunabilir, bu durumda ona iki kat ecir verilir.

13. Erkek eşine yaptığı her hangi bir haksızlık sebebiyle ona maddi ya da bedeni bir zarar verecek olursa, misliyle cezalandırılır.

14. İsraf ve kısma söz konusu olmamak şartıyla kadının meskenini, nafakasını ve giyim ihtiyacını karşılamak, kocanın görevidir.

15. Erkeğin evinde kavvam/aile işlerinin şeriate uygun ve doğru bir şekilde yürütülmesini sağlamak, bir yükümlülük/teklif ve sorumluluktur. Kadının eşine -Şer'î ölçüler içerisinde- itaat etmesi ise Allah yolunda bir nevi cihaddır.

16. Erkek kadından maruf/Şeriate aykırı olmayan bir istekte bulunacak olursa ona itaat eder değilse, "Yaratıcıya isyanı gerektiren hiçbir hususta yaratılmışa itaat yoktur."

17. Kadının kendisi kocasından ayrılmak isteyecek olursa, kocasına mehrini geri vermek suretiyle -ya da başka bir bedel karşılığında- ayrılmak hakkına sahiptir (Hul').

18. Efendimiz, müslüman bir kadının iffetine yapılan bir saldırı dolayısıyla yahudi Kaynuka oğullarına savaş açmıştır.

19. Müslüman bir kadının Bizans sınırlarına yakın bir yerde bir asker tarafından taciz edilmesi üzerine, Mu'tasım o kadının imdadına koşmak üzere derhal Bizans'a savaş açmış, İslam ordusu ile Ammûriye'ye kadar gitmiş ve o müslüman kadını kurtarmıştır.

20. Kadının şeref ve itibarını zedeleyecek kinayeli bir söz dahi seksen değnek ile cezalandırılır.

21. İlim öğrenmesi farz, ümmete verebileceği hizmetlerde bulunması teşvik edilmiş, İslâmî sınırlar içerisinde çalışmak onun tercihine bırakılmıştır.

22. Kadın etrafımızı kuşatan sevgi ve şefkat halesi, her türlü iyi ve güzel duygunun kaynağıdır.

23. O bizi karnında dokuz ay taşıyan ve hakkını asla unutmamamız gereken annemizdir. O, bizi sadece sütü ile beslemedi, hayatımız boyunca bize lazım olacak terbiyeyi, sütü kadar kolayca hazm edebileceğimiz şekilde sindire sindire verdi. O, her zaman kendisine ihtiyaç duyduğumuz "baş tacımız"dır.

24. Kadın bizim bacımız, ablamız ya da kız kardeşimizdir. Onun bize sevgi ve şefkati çoğunlukla bizim ona sevgi ve şefkatimizden kat kat fazladır. Bizim onun için fedakârlıklarımız çoğunlukla onun bizim için fedakârlıkları yanında oldukça az kalır.

25. Kadın, "annemizin yarısı" demek olan teyzemiz, babamızda bulunmayan kadınsı şefkat ve merhameti kendisinde bulduğumuz halamızdır.

26. Kadın, çocuklarımızın annesidir. Gıyabımızda namusumuzun, şeref ve haysiyetimizin, çocuklarımızın terbiyesinin, malımızın, mülkümüzün en güvenilir koruyucu ve emanetçisidir.

27. Kadın, beşeriyetin ve ümmetin yarısıdır. "Öbür yarıyı da o terbiye eder."

28. İyi ve hayırlı bir kadın, Allah'ın dünyada erkeğe verdiği "en büyük nimetlerdendir." Çünkü böyle bir kadın erkeğe daima hayırlı işlerde desteği, kötülüğe karşı mücadelesinde en büyük yardımcısıdır.

Hayatımızdaki vaz geçilmez yerleri ve bütün iyi katkıları sebebiyle önce Allah'a bizleri böyle hayırlı kadınlarla karşılaştırdığı için sonsuz şükürler; onlara da bize kattıkları bütün güzellik ve zenginlikler dolayısıyla da olsun.

M. Beşir ERYARSOY


RahmetLi, Vaveyla ve AseL bunu beğendiler.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Nisan 2023, 02:39   #2
Çevrimdışı
Üyelik tarihi: 18 Aralık 2022
Konular: 661
Mesajlar: 1.511
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Kadın
Web Site: mIRCForumlari.Net
Alınan Beğeni: 950
Beğendikleri: 1091
@AseL
Ruh Hali : : Mutlu
Standart Cevap: KADIN HAKLARI, İSLAMDA YERİ ve ÖNEMİ


NobRaN bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
haklari, islamda, kadin, yeri, önemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)