mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 2 gönderen Snoopy

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 15 Ocak 2023, 15:11   #1
Çevrimdışı
Üyelik tarihi: 22 Aralık 2022
Konular: 340
Mesajlar: 556
Nerden: İzmir
Cinsiyet: Erkek
Alınan Beğeni: 406
Beğendikleri: 397
@Snoopy
Standart Mısır’da Önemli Bir Kraliyet Mezarı Bulundu

Luksor’da, 18. Hanedan kraliyetinin kalıntılarını barındırdığına inanılan, yaklaşık 3.500 yıl öncesine dayanan bir mezar keşfedildi.



Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi başkanı Mostafa Waziri, mezarın araştırmacılar tarafından Nil Nehri’nin batı kıyısında, ünlü Kraliçeler Vadisi ve Krallar Vadisi’nin bulunduğu yerde ortaya çıkarıldığını söylüyor.


Waziri yaptığı açıklamada, “Mezarın içinde şimdiye kadar keşfedilen ilk unsurlar, firavun Akhenaton ve Tutankamon’un 18. Hanedanına kadar uzandığını gösteriyor gibi görünüyor.” diyor.

Mısır tarihinin Yeni Krallık olarak bilinen döneminin bir parçası olan 18. Hanedan, MÖ 1292’de sona erdi ve Eski Mısır’ın en başarılı yılları arasında sayılıyor.

İngiliz araştırma misyonunun başkanı Cambridge Üniversitesi’nden Piers Litherland, mezarın Thutmose soyundan bir kraliyet mensubuna veya prensese ait olabileceğini söylüyor.

Mısırlı arkeolog Mohsen Kamel, mezarın içinin korunma durumu olarak “kötü durumda” olduğunu söylüyor.




Kamel, yazıtlar da dahil olmak üzere mezardaki bazı bölümlerin, “mezar odalarını kum ve kireçtaşı tortusu ile dolduran eski seller yüzünden yok olduğunu” sözlerine ekliyor.


Mısır, son yıllarda, özellikle başkent Kahire’nin güneyindeki Sakkara nekropolünde olmak üzere birçok büyük arkeolojik keşfi ortaya çıkardı.

Eleştirmenler, kazı telaşının medyanın dikkatini çekmeyi amaçlayan buluntulara, sıkı akademik araştırmalardan daha fazla öncelik verdiğini söylüyor.

Ancak keşifler, piramitlerin eteğindeki Büyük Mısır Müzesi’nin uzun süredir ertelenen açılışı olan hayati turizm endüstrisini canlandırma girişimlerinin önemli bir bileşeni oldu.



AFP. 14 Ocak 2023.

Kaynak : arkeofili

RahmetLi ve elf bunu beğendiler.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
2023, 500, ait, arasında, bazı, başarılı, başka, bulunduğu, büyük, daha, dahil, den, diyor, durumu, eda, erdi, eski, fazla, gibi, gösteriyor, hayati, içinde, ilk, inanılan, kadar, keşfedildi, krallık, kum, medya, mezar, nil, ocak, olan, olduğu, olmak, ortaya, parçası, söylüyor, sözleri, tarihini, tarihinin, uzun, vadisi, verdiği, veya, yaptığı, yazı, ünlü, yok, yüksek, yıl, yıllarda, yüzü, öncesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)