mIRCForumlari - mIRC ve IRC Kullanıcılarının Paylaşım Platformu
  https://www.sosyalchat.com/


SohbetG.Com

Kullanıcı Etiket Listesi

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen ZebaNi

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler
Alt 21 Şubat 2023, 12:55   #1
Çevrimdışı
Askimsin.ORG
Üyelik tarihi: 30 Ocak 2023
Konular: 150
Mesajlar: 214
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Web Site: www.askimsin.org
IRC Sunucu: www.Zambak.org
Alınan Beğeni: 264
Beğendikleri: 62
@ZebaNi
Standart Radye temel nasıl yapılır, dayanıklı mı? Radye temel nedir?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde binaların yıkılmasına dayanan temel sebepler konuşuluyor. TOKİ binalarının hiçi hasar almamasının nedenleri arasında radye temel gösteriliyor. Peki, Radye temel nedir? Radye temel nasıl yapılır, dayanıklı mı?
Radye temel nedir? Radye temel nasıl yapılır, dayanıklı mı? soruları yoğun olarak araştırılıyor. Geçtiğimiz hafta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde birçok bina yıkıldı. Binaların yıkılma sebepleri uzmanlar tarafından konuşulurken TOKİ konutlarının sağlam olması dikkat çekti.
RADYE TEMEL NEDİR?

Radye temel, genelde zeminin emniyetli taşıma gücünün düşük olduğu durumlarda "münferit sömeller ile yapılan temel, yüzey alan hesaplarının binanın mimari alanının yarısından fazlasını işgal ettiği zaman" düşünülürler. Bu durumda çok büyük ihtimalle radye temel diğer sistemden daha ekonomik olur. Ayrıca zeminin temel altında yerden yere çok değişken olduğu hallerde de radye temeller yararlı olurlar.

Betonarme plak şeklindedir, bu haliyle tabye döşemesine benzetilebilir.
RADYE TEMELİN DAYANIKLI MI, FAYDALI MI?
Radye temel, gerçek adıyla radye jeneral temel, yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar. Radye temelin depreme karşı büyük bir avantaj sağladığı bilinmektedir. Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller. Önceki yıllarda emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu zeminlerde veya yükün çok fazla olduğu yapılarda kullanılırdı. Ancak günümüzde her türlü zeminde kullanılıyor.

Yapının oturduğu zemin tabakasının fazla oturma yapabilmesi, yapı temeli olarak tekil ve sürekli temel türlerinin elverişsiz hale gelmesine yol açar. Böyle yapılarda temel seçiminde radye temel kullanımına gidilir. Radye temel, yapı temelini bir bütün olarak örten bir sistemdir. Bu nedenle yapı zeminin her yerine yükünü aynı şekilde aktararak üniform oturma yapmasını sağlar.


[C}e{Y] bunu beğendi.
  Alıntı ile Cevapla
Alt 21 Şubat 2023, 12:59   #2
Çevrimdışı
Üyelik tarihi: 20 Şubat 2023
Konular: 95
Mesajlar: 206
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
IRC Sunucu: mircforumlari.net
Alınan Beğeni: 381
Beğendikleri: 266
@[C}e{Y]
Standart Cevap: Radye temel nasıl yapılır, dayanıklı mı? Radye temel nedir?

Değerli bilgiler,

  Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Etiketler
dayanıklı, radye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)